Quantcast
Viewing latest article 6
Browse Latest Browse All 19

Myter om kosmetik og graviditet/amning

Image may be NSFW.
Clik here to view.
2015-05-18-10-56-46
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Foto: min søn på 3 uger (2015) ved Fotograf Erling Jørgensen

Jeg har efterhånden flygtigt nævnt det nogle gange her på bloggen; jeg er gravid igen og er cirka 24 uger henne nu. Min graviditet og alle de “gode” råd, forbud og pegefingre man får i relation til kosmetik (og meget andet) giver netop anledning til dagens indlæg.

Jeg kan som bekendt godt lide at ruske lidt op i folk og den forståelse mange har af kosmetik. Ofte bygger holdninger og meninger desværre slet ikke på valide kilder, men er noget producenterne og medierne har skabt. Derfor vil jeg gerne aflive nogle af de mest hyppige myter, samt svare på de spørgsmål som jeg får en del af her på bloggen – og selvom man ikke er gravid eller ammer kan man altså stadig sagtens læse med.

Myte: Man skal være ekstra forsigtig med hvad man bruger af kosmetik når man er gravid!
Nej – køber du kosmetik i Danmark eller indenfor EU gælder den samme kosmetikforordning, som reguleres af professionelle eksperter på området. I forordningen står der:

Et kosmetisk produkt skal være sikkert for menneskers sundhed, når det anvendes under normale betingelser eller under betingelser, som med rimelighed kan forudses.

Dette gælder altså alle forbrugere – også gravide og ammende!
Kosmetik ændrer sig hele tiden, nye ingredienser på markedet og øget brug eller koncentrationer heraf. Derfor reguleres lovgivningen naturligvis også løbende. Der fortages risikovurdering af de ingredienser som man mistænker for eksempelvis at være hormonforstyrrende eller allergene af professionelle eksperter på området.

Myte: Der findes hormonforstyrende stoffer i kosmetik, hvilket er ekstra farligt for gravide!
Der findes stoffer som i sin rene form kan være hormonforstyrrende – disse er naturligvis ikke lovlige at bruge i Danmark og EU og hvis de må bruges er det med en grænse for koncentrationen af det pågældende ingrediens således at det kan bruges sikkert i kosmetik.

Når tilladte koncentrationer skal reguleres og vurderes, foretager man en beregning af sikkerhedsmarginer baseret på et niveau, hvor der ikke observeres skadelige virkninger og man tillader kun niveauer, der er 100 gange mindre end dem, hvor man ikke har set nogen effekt. Så der er altså tale om en temmelig høj sikkerhedsfaktor. Derfor – igen, ingen grund til at bekymre sig.

Myte: Man skal undgå parfume og produkter med parfume når man er gravid!
Hvis du er en del af de 4 % danskere som er parfumeallergikere, ja – så skal du naturligvis undgå de parfumestoffer du ikke tåler som sædvanligt. Der er dog intet der tyder på at parfume går ind og påvirker dit barn og derfor ingen grund til at ændre dine parfume-vaner. Ønsker du alligevel at undgå parfume er det derfor kun for din egen skyld – måske din lugtesans har ændret sig lidt og ikke kan klare al den parfume duft længere?!

Myte: Man må ikke bruge neglelak når man er gravid!
Neglelak er et af de produkter jeg oftest hører gravide undgår fordi de ofte indeholder toluen, formaldehyd, DBP, og camphor. Ydermere er mange bange for at bruge neglelakfjerner med acetone. Præcis som med parfume er der dog intet der tyder på at disse stoffer går ind og påvirker dit barn. Desuden tager lovgivningen naturligvis højde for de mange gravide, som allerede skrevet under den første myte, og derfor er der altså ingen grund til bekymring.

Myte: Man må ikke farve hår når man er gravid!
Hårfarve er lidt en kategori for sig selv og jeg troede faktisk i lang tid (også under min første graviditet i 2014) at hårfarve kunne være skadeligt for barnet. Dette er der dog ikke noget der tyder på – ligesom med neglelak og parfume skulle hårfarve ikke påvirke barnet, selv hvis man farver hår flere gange i løbet af graviditeten.

Der er dog lavet en anbefaling til gravide frisører; de bør bruge handsker når der arbejdes med hårfarve – ydermere anbefales det at undgå at stå i dampene i længere tid af gangen da dette antyder en minimal risiko.

 

Når alle disse myter nu er aflivet, så er det vigtigt for mig her til sidst at pointere at kosmetik og lægemidler altså ikke er det samme. Der er mange præparater som man skal undgå at bruge når man er gravid, enten fordi man ikke kender effekten på gravide eller fordi der er en reel risiko ved brugen heraf. Derfor – spørg altid din læge til råds når dit spørgsmål omhandler lægemidler!

Læs også mit indlæg om generelle kosmetik myter, parfumeallergi og hvorfor det absolut ikke giver mening at gå efter de naturlige produkter – heller ikke som gravid.

// Rikke

Viewing latest article 6
Browse Latest Browse All 19

Trending Articles


Grand galla med gull og glitter


Psykiater Tonny Westergaard


Jav Uncensored - Tokyo-Hot n1002 Miyu Kitagawa


Moriya Suwako (Touhou)


BRODERET KLOKKESTRENG MED ORDSPROG 14 X 135 CM.


Naruto Shippuden Episode 471 Subtitle Indonesia


Fin gl. teske i sølv - 2 tårnet - stemplet


Kaffefilterholder fra Knabstrup


Anders Agger i Herstedvester


Onkel Joakims Lykkemønt *3 stk* *** Perfekt Stand ***


Sælges: Coral Beta/Flat (Højttaler-enheder)


Starwars landspeeder 7110


NMB48 – Durian Shounen (Dance Version) [2015.07.15]


Le bonheur | question de l'autre


Scope.dk som agent?


Akemi Homura & Kaname Madoka (Puella Magi Madoka Magica)


Tidemands taffel-marmelade julen1934+julen 1937+julen 1938.


Re: KZUBR MIG/MMA 300 zamena tranzistora


Analyse 0 mundtlig eksamen


DIY - Hæklet bil og flyvemaskine